Skip to main content

Droommatthäus

Gepubliceerd: 12 april 2014

Op 8-jarige leeftijd gestart in het Stadsjongenskoor en nu als 17-jarige als bas meezingen in de hele Matthäus-Passion. Rik van de Kolk maakt zijn droom waar! Onderstaand stukje lazen wij op de site van ZINGmagazine.

Rik is 17 jaar en zingt dit jaar zijn eerste ‘volwassen’ Matthäus- Passion. Toen hij 16 werd vroeg hij het klavieruittreksel op zijn verjaardag om als bas mee te doen aan de Matthäus Scratch van Ton Koopman. Dat was al een hele belevenis. Maar het smaakte naar meer!

‘Meezingen in de Matthäus-Passion, in het grote koor, was altijd al een droom van mij. Al vanaf kleins af aan zong ik de ‘soprano in ripieno partij’ met het Stadsjongenskoor Oldenzaal, het koor waar ik al vanaf mijn 8e jaar met veel plezier zing. Een paar weken geleden vroeg dirigent Emile Engel of ik mee wou zingen bij Concentus Cantzione. Dit koor zal koor I gaan zingen tijdens de Matthäus-Passion in Zieuwent op 18 april. Ik moet dus het hele stuk leren in een paar repetitiedagen! Uiteraard heb ik dit aanbod niet geweigerd en heb de partituur opgezocht om de koren en koralen te oefenen.

Vandaag had ik de eerste repetitiedag. Ik kwam binnen en werd meteen hartelijk ontvangen. We repeteerden deze dag alleen met koor I. Het gevoel dat ik mee ga zingen in een Matthäus-Passion is voor mij nog steeds niet goed te beschrijven. Ik heb zeer genoten van deze dag, ook omdat de mensen enthousiast zijn over mijn deelname. Ze vinden het leuk te zien dat een jong iemand mee doet. Ik denk dat deze rit tot het concert voor mij een zeer bijzondere ervaring zal zijn, en hoop er veel van te kunnen leren. Ik kijk al uit naar de eerst volgende repetitiedag!’